Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve hoş bir örgüda olmalı, esaslı bir aromaya ve muntazam yanmayı katkısızlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mualla miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en ilgi etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime anık kalmak mideindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde mideilen bir puro ideal gönen değerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine göre gayet uygun ve mideilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir özlük bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir kadir olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değmaslahatimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değmaslahattirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna dem ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en sağlıklı kadir bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus vasati 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tevdi üzerine müesses bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı midein belirli bir dem içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca şu denli alev değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti kurmak midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kadir iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz mualla gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en sağlıklı opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen iktibas hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya serlamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.